26 Haziran 2014 Perşembe

Pomodoro Tekniği

Merhaba,
bugün size çok güzel bir çalışma yönteminden bahsedeceğim. Benim çok işime yaradı umarım başka birilerine de yararlı olur.
Pomodoro, İtalyanca'da domates demek. Tabi bu tekniğin domatesle ilgisi yok. Neden bu ismi verdiler bilemiyorum.
Pomodoro tekniği; çalışmaya başlamak yerine her türlü şebekliği yapan, benim gibi konsantrasyon fakiri insanlar için birebir. Tekniğin uygulanışı ise şöyle; ilk olarak işlerimizi öncelik sırasına koyuyoruz. Daha sonra en önemli işten başlıyoruz. Tek bir zaman aralığında, tek bir işe yoğunlaşıyoruz. 25 dakika kendimizi işimize veriyoruz. Ay Facebook'a bir bakayım, aman tivit atayım, dur İnstagram... demeden sadece 25 dakika konsantre olup işimizi yapıyoruz daha sonra ödül mahiyetinde 5 dakika mola veriyoruz. Bu molada mail kontrolü, sosyal medyaya göz atma, çay koyma, yürüme vs gibi rahatlatıcı işler yapıp 25 dakika daha çalışmaya dönüyoruz. Çalışma süresinin kısa olması hem işi gözümüzde büyütmemesi açısından hem de aklımızın başka işlere kaymaması açısından güzel. Her 30 dakikalık periyot, 1 Pomodoro süresi ve her 4 Pomodoro'dan sonra bir tane uzun mola veriliyor. (15-20 dakika gibi.)


Zaman aralıkları kişiden kişiye değişebilir. Biraz uzun çalışmak isteyenler olabilir örneğin ama 25 dakikadan kısasının da pek verimli olacağını düşünmüyorum açıkçası. Bu teknikte önemli bir nokta da; iş yaparken molayı, moladayken de işi düşünmemek. Mola tam anlamıyla mola olmalı. Aklımızı birkaç dakikalığına arındırmalıyız ve sonra yeniden işimize dönebilmeliyiz. Bu şekilde verimli bir çalışma olacaktır. Bir de diğer konu çalışmaları listeleyip kaydetme. Şöyle ki; yapılacak işler listesi oluşturuluyor ve başarıya ulaşan işler gün sonunda değerlendiriliyor. Pomodoro süreleri kaç defa bölündü? (Bu bölünme kişinin kendi çalışmasını bölmesi veya başkası tarafından bölünme olabilir, bunlar da ayrı ayrı not düşülüyor.) Kaç iş başarıya ulaştı? İşler kaç dakikada başarıya ulaştı ve beklenen zamanda mı bitti? Gibi kriterlerle gün sonunda değerlendirme yapılıyor.

Bu teknik için geliştirilen akıllı telefon ve bilgisayar uygulamalar da mevcut. Benim telefonda kullandığım 30/30 ve Pomodoro adında iki tane program var. Henüz hangisiyle devam etsem seçemedim. Bu arada bir nokta daha, çalışma süresinde saat tiktakları da etkili olabiliyormuş, beynin işe yoğunlaşmasına yardımcıymış ama ben onu yapamayacağımı düşünüyorum. En ufak sesten bile rahatsız oluyorum çünkü. Siz de indireceğiniz bir Pomodoro programını ister tiktaklı ister sessiz kullanabilirsiniz.

Bu teknikle her türlü işi de yapabilirsiniz, temizlik, bulaşık ne bileyim kitap okuma vs. İlla ki ders çalışma gelmesin akla :) Umarım işe yarar, bol verimli çalışmalarınız olsun :)

6 yorum:

  1. merhaba bir sorum var bu teknikte moladan hemen sonra konsantre olmamız gerekiyor ama olamadığımız durumlarda molayı uzatma şansımız varmı sadece konsantre olmayı düşünerek yoksa bu konsantre olamadığımız süreyi kendimizden kaynaklanan engellere mi eklemeliyiz ? ve bu durumla sık karşılaşıyorsak ne yapmalıyız ? şimdiden teşekkürler cevap için. bide çok faydalı bir yazıydı teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. kendimizden kaynaklanan engellere eklemeliyiz diye düşünüyorum. sık karşılaşılan bir durumsa konsantrasyon tekniklerine göz atılabilir. :)

    YanıtlaSil
  3. aslında konsantre olabiliyorum ama yapacağım işide bir süre düşünmem kafamda kurmam gerekiyor sorunum o :)

    YanıtlaSil
  4. çok başarılı bir teknik olduğunu duymuştum ve repertuar çalışmalarımda ciddi anlamda meyvesini verdi, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba 😇 ''Pomodoro Tekniği'' ile ilgili yazınızda vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler. 🙏 Zaman, hepimiz için değerli. Dolayısıyla onu en iyi şekilde yönetmeliyiz. İzninizle, ben de ''Pomodoro Tekniği ile Zamanı Verimli Kullanın'' başlıklı blog yazımı sizlerle paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/pomodoro-teknigi-ile-zamani-verimli-kullanin 🌸 Yazılarınızın devamının gelmesi dileklerimle, keyifli okumalar dilerim. 😇

    YanıtlaSil